Fanger fik sin første spækhugger: Den smager godt

Fire spækhuggere blev fanget torsdag, fordi de forstyrrer fangernes fangst af sæl og fisk, fortæller en af fangerne.
Her den ene af de fire spækhuggere, der blev skudt i torsdags. Foto © : Karl-Anders Skifte
26. november 2021 16:20

I sidste uge blev fire spækhuggere set svømme rundt inde i fjorden i Nuuk. Torsdag blev de så fanget af en gruppe fangere.

En af dem er Karl-Anders Skifte, og han er glad og stolt over fangsten.

- Det var meget spændende at jage dem, især fordi de kommer så sjældent nær Nuuk.

Spækhuggerne fik stor interesse i hovedstaden, hvor turistaktører hurtigt planlagde ”spækhuggerture”, så folk kunne se dyrene på tæt afstand.

Til stor ærgrelse for turistoperatørerne, er de altså væk nu.

Men for fiskere og fangere i Nuuk, er det vigtigt at få spækhuggerne skudt, ellers vil de skræmme sælerne væk eller æde dem, siger Karl-Anders Skifte.

- Vi har hørt det før. Når der er spækhuggere, så bliver der dårligere fangst i området, sådan er det også her, for spækhuggerne har været inde i fjorden i lang tid. Vi lagde mærke til, at der slet ikke har været sæler i fjorden kun i  nærheden af isen.

Da Karl-Anders Skifte og fangerne parterede spækhuggeren, fandt de da også dele af en fuldvoksen sæl i spækhuggerens mavesæk.

 

 

Fangeren har ikke særlig meget tilovers for turistoperatører, der ærgrer sig over de døde spækhuggere.

- Jeg mener, at der bør være mere respekt for os, der lever af erhvervet og er herboende, end turistaktørerne, siger Karl-Anders Skifte.

- Hvis de ikke var blevet fanget, så ville der hav manglet en masse sæler.

Flere har også kommenteret fangsten på de sociale medier. Her ærgrer flere sig over, at tre ud af de fire spækhuggere sank, efter at de blev skudt.

Karl-Anders Skifte forklarer, at det slet ikke var meningen, at de tre spækhuggere skulle sænkes.

- Folk tror, at det var med vilje, at vi tog på jagt for at sænke dem, men det var det ikke. Vi prøvede samlet at fange dem, og desværre sank de tre.

Lige nu bliver fangsten fra Karl-Anders Skifte og de andre fangere solgt på Wildfood.gl, der er en hjemmeside der tilbyder salg af fangernes fangst.

50 kroner per kilo for kød og mattak af spækhuggeren.

Karl-Anders Skifte fik selv smagt mattak.

- Den smager godt og er blød, det er svært at sammenligne det med noget andet.

Spækhuggerens kød og mattak kan have et usædvanligt højt niveau af kviksølv og miljøgiften PCB, og kan derfor være farligt at spise, siger Grønlands Naturinstitut. 

Det viser i hvert fald en undersøgelse af spækhuggerne i Østgrønland, der fraråder at spækhuggere spises af mennesker. Naturinstituttet antager, at spækhuggerne i Vestgrønland også kan have en høj niveau af forurening.