Fakta punkterer danskernes fordomme

Danskernes fordomme om grønlænderne afholder dem fra at besøge Grønland, og derfor er den del af turistmarkedet i krise. Det er den klare opfattelse hos Grønlands turistråd Visit Greenland, der gennem en ny undersøgelse har dokumenteret, hvor massive misopfattelser vores rigsfæller har om grønlændere.

- Det, der er specielt ved det danske marked i forhold til andre markeder, er, at det godt kan være at man i gennemsnit ved mere, end man gør i USA og alle mulige andre steder, men det er også en viden, der er spækket med fordomme, siger administrerende direktør i Visit Greenland, Anders Stenbakken.

40 procent af danskerne svarer: "Druk, misbrug og sociale problemer", når de bliver spurgt: "Hvad tænker du umiddelbart om grønlændere?". Det viser den undersøgelse, som 1017 danskere har deltaget i, og som Visit Greenland netop har offentliggjort.

Undersøgelsen viser bl.a. også, at halvdelen af de adspurgte tror at grønlændere gennemsnitligt drikker mere end danskerne, selvom det forholder sig omvendt. Og 43 procent tror, at over halvdelen af de grønlændere, der bor i Danmark er på kontanthjælp eller dagpenge. I virkeligheden drejer det sig om 16 procent.

Og alle disse fordomme er ifølge Visit Greenland stærkt medvirkende til, at danskerne ikke gider at besøge Grønland.

- Konklusionen er jo, hvis man forventer at skulle rejse til et land, der er karakteriseret ved store sociale problemer, drab på babysæler og hvad man ellers har af misforståelser, så er det nok en væsentlig grund til, at man ikke bruger sine sparepenge på en rejse til Grønland, pointerer Anders Stenbakken.

Undersøgelsen viser samtidig, at fordommene om grønlænderne er markant færre blandt de danskere, som inden for de seneste fem år har besøgt landet her.

Anders Stenbakken betegner turismen fra Danmark til Grønland som et marked i krise for de fleste turistoperatører. Nedgangen er især oplevet inden for de sidste 3-5 år.

Så formålet med undersøgelsen er altså at få brudt danskernes forvrængede billede af Grønland.

- Det her er en måde at sige: Lad os tage fat i kernen og prøve at rykke ved fordommene, for de bremser folks lyst til at rejse til Grønland.

Selvom det overordnede resultat af undersøgelsen ingenlunde overrasker Visit Greenland, er der dog en enkelt ting, Anders Stenbakken bed mærke i.

- At folk stadig tror, at kajakken for de fleste fangere er det foretrukne fartøj, den havde jeg måske ikke forestillet mig, lyder det fra Visit Greenlands direktør.

Timingen af undersøgelsen, der blev offentliggjort i dag, er valgt for at skabe foromtale op til en større turistkampagne her i efteråret, der er målrettet det danske marked, oplyser Anders Stenbakken.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt