Førstehjælp er ikke en selvfølge

16. januar 2006 10:52

Falder du om på gaden med hjertestop, kan du ikke være sikker på, at forbipasserende er i stand til at give dig førstehjælp. Det kan være skæbnesvangert.

Undervisning i førstehjælp er ikke obligatorisk i Folkeskolen, og det er heller ikke en fast del af undervisningsplanen på GU, Handelsskolen og Socialrådgiveruddannelsen.

I "den gode skole" som blev indført for cirka 2 år siden, anbefales det, at eleverne lærer førstehjælp inden 7. klasse, men kommunerne kan vælge at springe undervisningen over.

Sygeplejerske og hjemmehjælpsleder i Nuuk Elga Kristensen forklarer, at det ikke er alle hjemmehjælpere, der kan give førstehjælp. Til det siger hun:

- Generelt synes jeg, at alle, der arbejder med mennesker skal kunne førstehjælp. Det er rimeligt, at personalet har grundlæggende færdigheder i førstehjælp, og derfor bør personalet også komme på førstehjælpskursus, det er en af vores visioner, men sådan er situationen ikke lige nu.

Årsagen til, at situationen er som den er, er at cirka halvdelen af hjemmehjælperne i Nuuk er ufaglærte, forklarer Elga Kristensen

Calle Tøtrup giver førstehjælpsundervisning i svømmehallen i Nuuk, og han fortæller, at kurserne er meget populære.

- Både private og virksomheder er blevet mere bevidste om, at det er vigtigt at vide, hvad man skal gøre med den forulykkede i minutterne inden ambulancen kommer, siger han.