Første Nalunaq-smykker til salg

30. marts 2006 12:19

Snart glimter det grønlandske guld ikke kun på fingrene af kronprinsparret. I København kan man lige nu se en salgsudstilling af smykker fremstillet af guld fra Nalunaq-minen. Det er guldsmed Nicolai Appel fra Galerie Metal, der står bag udstillingen. For ham er guldet fra Grønland helt specielt:

- Førhen har jeg aldrig vidst, hvor guldet kom fra. Det var sådan en lagervare. Det er det her ikke, siger Nicolai Appel.

Gennem ihærdigt arbejde er det lykkedes ham at skaffe knap et halv kilo guld fra Nalunaq-minen i Kirkespirdalen. Og i går åbnede galleriet så for en udstilling med en række meget unikke og moderne vielsesringe, kæder og brocher, alle i guld fra Grønland.

Geolog Minik Rosing åbnede udstillingen. Han er glad for at den sætter fokus på det grønlandske guld, for det hjælper Grønland med at komme ud over klicheerne, lød det fra Minik Rosing i åbningstalen.

De fleste af smykkerne er lavet i en høj karat på 18 eller 21 eller helt i finguld, simpelt hen af respekt for guldet, forklarer Nicolai Appel.

- Man har en omsorg for det grønlandske guld og det viser sig ved at man ikke nedlegerer det særlig meget, siger Nicolai Appel.

Han mener, at der er al mulig grund til at Grønland sætter gang i sin smykkeproduktion.

- De har jo mange smykkesten i Grønland, mit råd er at de skulle se at komme i gang med sådanne ting, for det ville være fedt at se, siger guldsmed Nicolai Appel.

Smykkerne på udstillingen koster fra 1.600 kroner til 21.000 parret for de dyreste ringe i 21 karat guld. Udstillingen kan ses frem til 29. april.