Fødevareområdet kan blive en stor mundfuld

Naalakkersuisoq Ane Hansen anslår, at det kommer til at koste landskassen 25-26 millioner kroner at hjemtage fødevare- og veterinærområdet, der senest var et varmt emne under folketingsvalgkampen.
23. september 2011 10:32

- Nu må vi se, om vi har råd til det, siger hun.

- Vi skal bruge en del tid på at kigge på, om vi har arbejdskraften og midlerne til at overtage hele området. Det er jo ikke billigt, siger naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Ane Hansen, og fortsætter:

- Det vil nok koste omkring 25-26 millioner kroner at overtage hele området. Så det kommer an på, hvor hurtigt vi kan finde midlerne til det.

Lige nu er to arbejdsgrupper under Selvstyret i gang med at analysere fordelene og ulemperne ved at hjemtage fødevare- og veterinærområdet, oplyser Ane Hansen.

Hun lægger dog ikke skjul på, at hun mener de gældende regler på hjemmemarkedet er en stopklods for omsætningen af grønlandske fødevarer:

- For eksempel  er der meget strenge regler på brædterne. De regler, vi har i dag, er magen til de danske regler. Vi skal tilpasse reglerne, så man nemmere kan sælge sine varer på brædterne.

Men en hjemtagelse er ikke nødvendigvis lig med at hele området bliver fuldt ud løsrevet fra Danmark med ét, tilføjer hun:

- Det bliver nok nødvendigt at have et tæt samarbejde med Danmark omkring eksport af fødevarer til for eksempel Europa, fordi de danske myndigheder har hele det apparat, som EU kræver.

Hvornår analysearbejdet er færdigt, kan Ane Hansen dog endnu ikke svare på.

Ane Hansen oplyser, at hun har haft møder med de færøske myndigheder for at drøfte hvordan de håndterer fødevare- og veterinærområdet.