Færre udgifter til vikarer

Sidste år brugte sundhedsvæsenet herhjemme omkring 8,4 millioner kroner på at rekruttere vikarer som plejepersonale til landets sygehuse. Det er næsten 40 millioner kroner færre end i 2008, hvor der blev brugt flest penge på at ansætte vikarer.
Skrevet af Mads Ullerup
23. februar 2012 06:41

Ikke nok med at sundhedsvæsenet sparer en masse penge på at fastansætte frem for at hyre dyre vikarer, så giver de fastansatte også mere stabilitet, tryghed og en bedre sygepleje.

Det fastslår formanden for Grønlands Sygeplejerskeorganisation PK, Inuuti Fleischer efter, at det over en årrække er lykkedes at nedbringe antallet af vikarer indenfor sygeplejefaget.

På Dronning Ingrids Hospital i Nuuk brugte man i 2008 37,6 millioner kroner på at hyre vikarer til sygeplejen. Det tal var sidste år barberet ned til 7,5 millioner kroner. Det viser tal fra Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse.

Forklaringen på, at det er lykkedes at fastansætte flere sygeplejersker, skal ifølge Inuuti Fleischer findes i sygeplejerskernes overenskomst.

- Der er flere tillæg og en bedre grundløn, der helt klart har bevirket, at vi nu har mange flere fastansatte, end vi har af vikarer, siger Inuuti Fleischer.

Og flere sygeplejersker med faste kontrakter giver bedre forhold for både sygeplejerskerne selv såvel som for patienterne, mener hun.

- Det giver noget tryghed, stabilitet, et godt arbejdsmiljø og en god sygepleje, fortæller Inuuti Fleischer.

Udover en bedre overenskomst for sygeplejerskerne, så har den stigende ledighed i Danmark også gjort det nemmere at lokke de danske sygeplejersker med en fast kontrakt.