Færøske og grønlandske diplomater får særstatus

04. januar 2005 10:58

Færøske og grønlandske officielle udsendinge i udlandet er på vej til at få særstatus på danske ambassader i udlandet. Det skal blandt andet defineres klart, at landenes udsendte får deres instrukser hjemmefra, og ikke fra det danske Udenrigsministerium. Det er en lille, men formelt vigtig del af udviklingen mod større indflydelse på udenrigspolitiken.

Aftalen mellem Danmark og Færøerne bliver underskrevet i løbet af denne måned. Aftalen mellem Grønland og Danmark er til gengæld ikke færdig endnu.

Da Grønland og Færøerne ikke er selvstændige nationer, kan de heller ikke selv have diplomatiske repræsentationer i udlandet. Men for alligevel at trække på de forskellige muligheder og fordele ved den diplomatiske status, sidder der blandt andet grønlandske og færøske repræsentanter på den danske ambassade i EU-hovedstaden Brussels.

Både grønlandske og færøske repræsentanter vil for fremtiden blive præsenteret, som en del af den danske diplomatiske. Det kræver formen. Men de vil i fremtiden helt og holdent skulle svare og modtage instruktioner fra deres egen regering.