Færøerne vil selv informere FN

27. februar 2005 17:42

Færøernes lagmand, socialdemokraten Joannes Eidesgaard, agter nu at stoppe, hvad han betegner som vildledende oplysninger om Færøerne, som det danske Udenrigsministerium giver internationale organisationer - herunder FN.

I et brev til udenrigsminister Per Stig Møller beder Joannes Eidesgaard om, at det i fremtiden bliver Færøernes landsstyre, der på det danske riges vegne besvarer spørgsmål om færøske forhold.

Men hvad så med Grønland? Det er nemlig angiveligt ikke kun Færøerne, der har været ude for, at Danmark har misinformeret.

I en rapport bestilt af den Nordatlantiske Gruppe, omtales det blandt andet, at danske embedsmænd skulle have forklejnet grønlændernes ønske om selvstændighed overfor FN. Siumutter og folketingsmedlem Lars-Emil Johansen roser det færøske skridt.

- Jeg er glad for, at Færøerne har taget det skridt. Lignende skridt håber jeg meget Grønland vil tage, siger folketingsmedlemmet.

Og selv om Lars-Emil Johansen ikke direkte vil opfordre Landsstyreformand Hans Enoksen til at følge trop, mener han det er det eneste politisk korrekte at gøre.

Han mener i øvrigt godt man kan betegne vildledningen af FN om Grønland som ligeså graverende, som vildledningen om Færøerne.

Færøernes lagmand henviser i brevet til udenrigsministeren til to episoder, hvor det danske Udenrigsministerium over for FN har fejlinformeret om Færøerne.

I 1999 oplyste Danmark over for FN, at Færøerne ikke have nogle planer om at gennemføre en folkeafstemning om suverænitet.

Og i maj 2001 fik FN at vide fra Danmark, at færingerne ikke har deres egen identitet, men ser sig selv som danskere.