Fælles arktisk forebyggelse af selvmord

10. august 2005 09:30

Hvad har Alaska, Nunavut og Grønland til fælles siden antallet af selvmord disse steder er markant højere, end de lande de er knyttet til?

Det spørgsmål har blandt andet ICC spurgt sig selv om, og vil nu gå i gang med at finde svaret.

ICC vil nu, i samarbejde med blandt andet Paarisa, prøve at finde de kulturelle og samfundsmæssige årsager, der er skyld i det høje antal selvmord i de arktiske områder.

Hjalmar Dahl, der er administrerende direktør for ICC i Grønland, oplyser, at organisationen er på vej med en fælles arktisk forebyggelsesstrategi. Og det er meningen, at strategien skal være et punkt på ICC’s næste generalforsamling i Alaska til juni næste år.

De mange statistikker om selvmord i regionen taler deres tydelige sprog:

Herhjemme begår i gennemsnit 50 mennesker selvmord om året. Det svarer til, at der i Danmark skulle være 4.700 selvmord om året, men der er reelt kun omkring 800. Selvmordsraten i Grønland er altså 5-6 gange højere end i Danmark.

I Nunavut er der i snit 25 selvmord om året. Hvilket er omkring seks gange højere end både det canadiske og det danske landsgennemsnit.

Hos Alaskas oprindelige befolkning finder selvmord sted dobbelt så hyppigt som hos resten af den amerikanske delstats befolkning.

Sådan ser det ud – sort på hvidt, malet med et bredt penselstrøg. Frem til ICC’s generalforsamling næste år bliver den store opgave at få de kulturelle og samfundsmæssige nuancer, ligheder og forskelle frem - og danne grundlaget for en fælles arktisk indsats, der skal bringe de høje antal selvmord ned.