For få kvinder i bestyrelser

07. juli 2005 15:33

Kvinderne er afskåret fra indflydelse i bestyrelserne for Grønlands offentlige og halvoffentlige virksomheder.

I hvert fald er 85 procent af medlemmerne i bestyrelserne i de offentlige selskaber mænd, og kun 15 procent er kvinder.

Det synes Ligestillingsrådets formand, Agathe Fontain ikke er godt nok.

- Ved sidste møde i Ligestillingsrådet har vi besluttet at påpege over for Landsstyret, at vi ikke mener, at Landsstyret overholder lovgivningen, der siger, at sammensætningen af bestyrelserne så vidt muligt skal være lige fordelt mellem kvinder og mænd, siger Agathe Fontain.

Ligestillingsrådet har endnu ikke fået svar fra landsstyret på henvendelsen om kønsfordelingen i de offentlige bestyrelser.

Men Landsstyremedlem for ligestilling, Johan Lund Olsen siger, at han heller ikke mener, at fordelingen af mænd og kvinder i bestyrelserne er god nok.

- Det, jeg kan, er jo at opfordre Landsstyret til forud for generalforsamlingerne at tænke på kønsfordelingen, siger Johan Lund Olsen.

I ligestillingsloven står der, at bestyrelserne så vidt muligt skal være sammensat med halvdelen af hvert køn. Men det lykkedes altså ikke altid at efterleve det.

I selskaber som Air Greenland, Greenland Venture, Nuna Minerals, NunaOil og Royal Arctic Line er kvinderne overhovedet ikke repræsenteret.

Ligestillingsrådet har ellers lavet en liste over mulige kvindelige emner til bestyrelserne og sendt navnene til bestyrelsessekretariatet. Listen indeholder omkring 70 navne på oplagte kvinder til bestyrelserne.

Landsstyret er opmærksom på den liste, og Johan Lund Olsen agter at indhente listen, så han er klædt på til næste års generalforsamlinger.

Der, hvor kvindeandelen bliver trukket op, er i bestyrelserne for boligselskabet INI, Arctic Umiaq Line og Great Greenland. I Great Greenland er fire ud af fem bestyrelsesmedlemmer kvinder.