EUs sælforbud kan betyde øget eksport af grønlandsk sælolie

EUs forbud mod import af sælprodukter med inuitundtagelse betyder, at de store ekspotører af sælolie, Canada og Norge, ikke længere kan regne med det europæiske marked. Det åbner derimod muligheden for enestående grønlandsk eksport af sælolie, men det er en dyr opstart, vurderer Greenland Lipid Solutions.
25. maj 2009 15:48

Gigtpatienter foretrækker sælolie fremfor fiskeolie, og det kan gå hen at blive en rigtig god forretning for Greenland Lipid Solutions. Med EUs forbud mod import af sælprodukter er Norge og Canada, som ellers sad godt på sæloliemarkedet i EU, sat ud af spil. Men da EU har vedtaget en inuit undtagelsen i sælforbuddet, så kan Greenland Lipid Solutions stadig eksportere til de europæiske markeder.

- Det vi kan håbe på er, at EU forbuddet kan få en positiv effekt på os, da adgangen til sælolie bliver begrænset på markedet, fordi de canadiske olier ikke kan komme ind på det europæiske marked. Siger Kim Lyberth, som vurderer, at det vil koste omkring to millioner at omdanne et bygdeindhandlingsanlæg, så det også kan indhandle sæler til produktion af sælolie.

Finanskrise og ugunstige finansieringsmuligheder er ifølge Kim Lyberth lige nu den store stopklods for at påbegynde en målrettet produktionen af sælolie. Men med et offentligt tilskud ville produktionen kunne skydes igang, og på sigt gøres tilskudsfri, mener direktøren.

- Så længe sælindhandlingen kommer til at ligge på 3-4000 sæler årligt, de steder produktionen sættes i gang, så vil der kunne laves en rentabel produktion ud af det. Og det har vi lavet beregninger på flere steder igennem de seneste 4 år. Fastslår direktør for Greenland Lipid Solutions Kim Lyberth.

Fordi sælolie kommer fra et pattedyr til forskel fra fiskeolie, så optages det tilsyneladende bedre i den menneskelige krop.