EU-penge skal forhandles i Ilulissat

06. maj 2005 07:20

I dag ankommer embedsmænd fra Grønland og EU til Ilulissat til et tre dages møde, oplyser kontorchef i direktoratet for fiskeri og fangst Emmanuel Rosing. Det skal handle om fiskeri, for Grønland er i gang med at forhandle en såkaldt partnerskabsaftale med den europæiske union.

Aftalen skal afløse den gamle fiskeriaftale, og det har ikke været nemme forhandlinger. For selv om det i princippet ligger fast, at EU stadig skal betale 320 millioner kroner for fiskerettighederne, har EU visse forbehold.

Den varme kartoffel er de såkaldte papirfisk, nemlig fiskerirettigheder som EU ikke udnytter, men alligevel betaler for. Det er faldet flere EU-lande for brystet, og de vil nu have klarere linier for hvad der er decideret udviklings støtte til Grønland, og hvad der er betaling for fisk.

Derfor har EU spillet ud, at de 320 millioner kroner, skal deles op i to portioner. Den største portion betaler stadig for fiskerirettigheder. Og den mindre portion skal så gives som budgetstøtte.

Også andre ting er til forhandling. Blandt andet vil Landsstyremedlem for Fiskeri og Fangst Rasmus Frederiksen nedsætte EU’s krabbekvoter, så der kan blive mere til de grønlandske fiskere.