EU-organ spår fremtid med klimaflygtninge

20. maj 2005 14:46

Klimaflygtninge. Det kan være et ord vi kommer til at vænne os til i løbet af de næste halvtreds år. Det udtalte i hvert fald lederen af EU’s miljøafdeling EEA Jackeline McGlade på et klimamøde i København i dag.

Hun frygter, at der vil blive kæmpet om pladsen i Midteuropa om tredive til halvtreds år.

Problemet opstår, når mennesker i en knap så fjern fremtid flygter fra nord på grund af den smeltende permafrost, og fra syd på grund af tørke. Så ender de nemlig alle sammen i midten, siger Jackeline McGlade.

Og det var ikke kun hende, der udtrykte bekymring om en fremtid med tiltagende global opvarmning, med temperaturstigninger på mindst tre grader i 2080.

For det kan godt være, at tre grader for mange kun er forskellen på at gå med eller uden jakke, sagde lederen af Arktisk Råds sekretariat for oprindelige folk Clive Tesar, og fortsatte: Men tre grader er en meget stor ændring for økosystemerne, for dyrene, for planterne og for de folk, der har tilpasset sig disse forhold, sagde han.

Og netop repræsentanter for de oprindelige arktiske folk var at finde til mødet, hvor de benyttede lejligheden til at huske de europæiske lande på at kigge indad. Lige som alle andre skal.

- Vi beder hvert land i verden om at undersøge om det virkelig gør hvad det skal for at sætte klimaforandringernes tempo ned, sagde Larisa Abryutina, der talte for de arktiske folk i Rusland.

Sammen med andre ledere af Arktis over 30 forskellige folk, er Larisa Abryutina på turne med det budskab rundt i Europa. Tidligere på ugen gjaldt det Berlin, så altså København. På søndag tager de videre til Bruxelles.