Ernæringsrådet: Vi må gøre noget nu!

Skrevet af Karsten Sommer
15. juni 2005 16:42

Børn i bygderne spiser meget slik, sodavand og chips og derfor har de større problemer med fedme end børn i byerne. Problemet skyldes ofte manglende forsyning med friske grøntsager og sund mad til bygderne, fortalte en sundhedsassistent fra en bygd til middagsradioavisen. Tine Pars, der er medlem i Ernæringsrådet er enig med sundhedsassistenten, men mener at problemet mest ligger i holdningen:

- Til dels kan jo hun jo have ret i at bygderne er dårligere forsynet, men der er altid et sundere alternativ til sodavand og slik. Det kan godt være at der ikke er frisk forsyning hele året, men der findes altså frosne, tørrede og konserverede frugter og grønt, siger Tine Pars. Hun mener at problemet ligger i holdningen.

- På den holdningsmæssige side er det nødvendigt at vi ofrer større opmærksomhed på den kost vi spiser. Hvad er nødvendigt og hvad er ikke nødvendigt?

Tine Pars mener at forældre bør vise større ansvar for børns kostvaner og være mere opmærksom på hvordan kosten påvirker børnenes tænder og vægt.

- Vi er ikke kritiske nok i forhold til det vi putter munden på os selv og vores børn. Børn har meget let adgang til slik i butikkerne og butikkerne ved jo godt hvor de skal placeres, så folk kan se og købe dem.

- Så derfor er det vigtigt at være bevidst over hvad vi selv kan gøre, for at vores børn ikke bliver for overvægtige eller får usunde tænder.

Tine Pars mener at hvis vi bliver ved med at gøre som vi gør nu, så vil sundhedstilstanden blive værre og værre.

- Fordi de børn som er vokset op med dårlige kostvaner vil overføre vanerne til deres børn, og så vil problemet ende som et alvorligt samfundsproblem, i særdeleshed for sundhedsvæsenet.

Alarmklokkerne for vores sundhed har ringet i lang tid nu, mener hun:

- De har ringet og jeg synes at der kun er en vej, og det er at vi tager det fælles ansvar og får løftet opgaven, uanset om det er familien, kommunen eller Hjemmestyret.

Ernæringsrådet fremkom her i år med en pjece om ”Sunde råd om kost og bevægelse” for børn fra 4 til 10 år. Pjecen er sendt til hele kysten.