Enoksen: Selvstændighed skal ikke udsættes

14. december 2005 10:25

Landsstyreformand Hans Enoksen viger ikke fra vejen mod grønlandsk selvstændighed, selv om Dansk Folkeparti har slået til lyd for, at der vil gå mindst 50-100 år, før det ønske kan virkeliggøres.

- Det synspunkt bærer præg af, at partiet ikke kender tingene i Grønland. Grønlænderne har været selvstændige i tusinde rækker af år, før danskerne kom til Grønland. Med kolonimagtens indførelse mistede grønlænderne en hel masse ansvarsområder. Men nu har grønlænderne den ånd, der siger, at man vil være selvstændige igen. Det ønske skal man hverken forhindre eller udsætte, siger Hans Enoksen.

- Vi bør ikke lade os stoppe af Dansk Folkepartis synspunkter. De tidligere kolonimagter har pligt til at være fødselshjælpere til de lande, der gerne vil være selvstændige.

- Derfor skal vi i samarbejde med den danske stat stable et selvstændigt Grønland på benene, men det vil ikke tage 50 år, som Dansk Folkeparti lægger op til.

Vi skal udbygge erhvervslivet og eksporten, så vi opnår en selvstændig økonomi i samarbejde med den danske stat.

- Danmark er kendt som en god støtte til lande, der vil have demokrati og selvstændighed. Men når det kommer til Grønland, slår nogen bremserne i – det er ulogisk, slutter Hans Enoksen.