Enoksen, Eidesgaard og Fogh på sightseeing

Skrevet af Karsten Sommer
26. juni 2006 05:42

I dag og i morgen er der rigsmøde mellem Grønland, Færøerne og Danmark. Det foregår i år i Sønderjylland hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen er vært.

De tre landes regeringschefer starter blødt i dag med sight-seeing på Danfoss Universe, Dybbøl Mølle og sejltur på Flensborg Fjord. Først i morgen tirsdag begynder Hans Enoksen, Joannes Eidesgaard og Anders Fogh Rasmussen at drøfte konkrete politiske emner.

Det gælder blandt andet RISØ undersøgelsen om radioaktiv stråling i Thule. Og så vil man fra grønlandsk side gerne høre om regeringen deler justitsministerens holdning til Great Greenlands indkøb af canadiske sælskind. Derudover skal politikerne drøfte status i den fælles grønlandsk-danske selvstyrekommission.

Parallelt med regeringschefernes møde er der et møde blandt embedsmændene. Hjemmestyrets administrerende direktør Kaj Kleist oplyser, at Grønland blandt andet ønsker at drøfte om Hjemmestyret kan overtage administrationen af den såkaldte rejsebekendtgørelse. Bekendtgørelsen bestemmer hvem der skal have lov til at rejse over indlandsisen og besøge Nationalparken i Nordøstgrønland. I øjeblikket er det Dansk Polar Center der administrerer bekendtgørelsen.