Enighed om billigere flybilletter

01. februar 2005 15:30

Billetpriser over Atlanten skal blive billigere, det er alle folketingskandidaterne fra de samtlige partier herhjemme er enige om. Men hvordan får vi de billige billetter? Hvor hentes finansieringen fra? Og hvad har folketinget med disse billigere billetter at gøre?

Nogle af kandidaterne har konkrete ideer om hvordan vi kommer billigere over Atlanten, mens andre kandidater ikke har konkrete bud på hvordan det kan opnås. Men en ting er de enige om, nemlig at billetterne skal være billigere.

Doris Jakobsen, Siumut mener, at billigere billetter vil gøre Grønland mere konkurrencedygtigt, tiltrække flere turister og gavne mobiliteten i befolkningen. Hun vil bruge bloktilskuddet til at få priserne ned og så skal EU overbevises om at turen over Atlanten ikke er en dansk indenrigsrute.

Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundet vil have lige vilkår for alle:

- Der står klart og tydeligt i Grundloven, at der ikke må ske forskelsbehandling. Det kan ikke passe at vi grønlændere skal betale dobbelt så meget i forhold til danskerne, siger han, men erkender at han endnu ikke har fundet pengene, der skal finansiere lave billetter.

Demokraternes Per Berthelsen har til gengæld et bud finansieringen, der efter hans mening skal bygges op omkring en fransk model:

- Den franske stat har givet direkte støtte således at lufttrafikken og billetpriserne til Frankrigs tidligere kolonier er kommet ned på et niveau, der dem til attraktive rejsemål for turisterne.

Den franske model lyder også tiltalende i Atassuts Arkalo Abelsens ører, ligesom Aviaaja Vandersee fra IA mener at staten bør betale.