Endelig lykkes det: Mindesten for omkomne håndværkere i Nuuk

Det er endelig lykkes Erla Vinther fra Nuuk at finde pengene til at rejse en mindesten for 10 omkomne håndværkere i Blok 5. Det skriver Sermitsiaq.ag.
Gaseksplosion i blok fem 14. marts 1970. Foto udlånt af Nuuk Lokalmuseum
Gaseksplosion i Blok 5 den 14. marts 1970. Foto udlånt af Nuuk Lokalmuseum
Skrevet af Malik Brøns
08. januar 2020 11:02

14. marts 1970 rystede en voldsom gaseksplosion Nuuk. Det er en af de værste ulykker i byens historie.

Forslaget om en mindesten har været lang tid undervejs. Og med hjælp fra Kommuneqarfik Sermersooq med en bevilling på 40.000 kroner og en stenhugger i Danmark, Svend Thomsen, der selv donerer 40.000 kroner, bliver mindestenen nu en realitet.

Mindestenen kommer til at ligge foran Blok 5, og det glæder initiativtageren, Erla Vinther, der har kæmpet for det i 12 år, skriver AG.

Gaseksplosion i blok fem 14. marts 1970. Foto udlånt af Nuuk Lokalmuseum
Gaseksplosion i blok fem 14. marts 1970. Foto udlånt af Nuuk Lokalmuseum

Foto udlånt af Nuuk Lokalmuseum

 

- Jeg tror, jeg vil føle en fred indvendigt. Hvert år 14. marts har Blok 5 været i tankerne, lige meget hvor jeg har været i verden, siger Erla Vinther til avisen AG.

LÆS OGSÅ Gaseksplosion flåede blok fem fra hinanden

Erla Winthers far arbejdede som håndværker i blokken, og hun oplevede eksplosionen, imens hun var i skole. Hun gik i anden klasse.

- Jeg husker, at der lød et ordentligt brag. Vinduerne klirrede – om de gik i stykker, husker jeg ikke, men jeg husker larmen og braget, fortalte Erla Winther til KNR-programmet Puilasoq sidste år.

Erla Winthers far overlevede, fordi han forlod blokken kort før eksplosionen, men hendes kammerats far omkom.

Mindestenen vil stå klar i Nuuk 14. marts i år. Den dag er det præcis 50 år siden, at eksplosionen skete. Der vil være en mindegudstjeneste klokken 11.