Eksperimentet vises i september

Der er nu sat en premieredato for den længe ventede film ”Eksperimentet”, der handler om 22 udvalgte børn, der i 1951 blev sendt af sted til Danmark mod familiernes vilje.
Skrevet af Louise M. Kleemann
22. juli 2010 10:42

Filmen får premiere 9. september i Katuaq. Den omhandler de 22 børn, der mistede deres sprog, kultur og familie, fordi de skulle være gode "fordanskede" forbilleder. Beslutningen blev endegyldigt truffet af Landsrådet i 1950 efter dansk idé.

Nogle af børnene kom aldrig tilbage, resten kom hjem til Grønland året efter og blev anbragt på et børnehjem i Nuuk. Her skulle de bo, indtil de blev udsluset i det grønlandske samfund som forbilleder.

Sygeplejersken Gert, spillet af Ellen Hillingsøe, bliver i filmen udnævnt til forstander for børnehjemmet.

Det er filminstruktør Louise Friedberg, der har genskabt tragedien om de 22 grønlandske børn. Hun blev inspireret til filmen, da hun læste Tine Brylds bog 'I den bedste mening'.

I filmen medvirker en række grønlændere, heriblandt den kendte skuespiller og sanger Nukâka Coster Waldau, derudover medvirker Paniaraq R. Søltoft, Nukaaraq Margit Davidsen, Kristian Falck-Petersen og Domilia Marianne Singertât.