Eksperimentet skal kulegraves

Sagen om de 22 grønlandske børn, som tilbage i 1951 blev sendt til Danmark, skal nu kulegraves. En gruppe forskere vil vende hver en sten i sagen om Eksperimentet.
17. december 2009 10:29

På baggrund af KNR's historier om de 22 grønlandske skolebørn, der i 1951 mod deres og famliernes vilje blev sendt til Danmark på skoleophold, vil en gruppe forskere kulegrave sagen.

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og statsminister Lars Løkke Rasmussen har ellers drøftet det såkaldte Eksperiment, og de var begge enige om, at sagen er et sørgeligt kapital i Grønlands og Danmarks fælles historie. Men siden da har sagen ligget stille, lige indtil nu.

Men nu vil en forskningsgruppe, der består af Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Forsorgsmuseet og Center for Velfærdsforskning ved Syddansk Universitet, undersøge Eksperimentet til bunds, og de har derfor sendt et forslag om en undersøgelse til Naalakkersuisut.

Forskerne vil blandt andet afdække baggrunden og selve forløbet omkring de 22 forsøgsbørn, ligesom de også vil se nærmere på konsekvenserne for de involverede børn.

Formand for Naalakkersuisit Kuupik Kleist bakker op om undersøgelsen. Det fremgår af et svar til IA's Juliane Henningsen, som har stillet et såkaldt §36-spørgsmål om sagen.

Her på hjemmesiden kan du klikke dig ind på KNR's tema om Eksperimentet, hvor du også kan lytte til radioindslagene om sagen.