Eidesgaard: Vent med lov om flere beføjelser

28. februar 2005 04:54

Færøsk utilfredshed med den nye lov om øgede udenrigspolitiske beføjelser til Grønland har fået Færøernes lagmand, Joannes Eidesgaard, til at skrive et brev til både statsminister Anders Fogh Rasmussen og landsstyreformand Hans Enoksen.

I brevet beder Joannes Eidesgaard statsministeren vente med at vedtage lovforslaget, der dog allerede er fremlagt i Folketinget. Samtidig har Joannes Eidesgaard sendt en skrivelse til landsstyreformand Hans Enoksen, og ligeledes bedt ham om at sørge for at få udskudt vedtagelsen.

Ifølge loven om udvidede udenrigspolitiske beføjelser til Grønland kan Grønland først selvstændigt indgå aftaler med andre lande, når både Grønland og Færøerne er enige.

- Men det er et problem. Færøerne og Grønland er langt fra altid enige, når det gælder forskellige udenrigspolitiske forhold. F.eks. er det urimeligt, at Færøerne og Grønland skal være enige, når det gælder forhandlinger med andre lande om en fordeling af fiskebestanden blåhvilling, mener Joannes Eidesgaard.

Færøerne er i lighed med Grønland i færd med at få udarbejdet en lov, der også giver Færøerne øgede beføjelser på det udenrigspolitiske område.