Dyrenes Beskyttelse kræver import-stop af canadisk sæl

05. januar 2006 17:26

Dyrenes Beskyttelse kræver import-stop af sælskind fra Canada til Grønland.

Organisationen mener, at den canadiske sælfangst skader de grønlandske fangere, og har skrevet til både den danske udenrigs- og justitsminister.

Det er billeder af canadiske mænd, der går rundt med køller og hakker og slår sæler ihjel, der har fået Dyrenes Beskyttelse op af stolen.

Billederne stammer fra den amerikanske dyreværnsorganisation ”Humane Society Of The United States”.

Dyrenes Beskyttelse reagerer, fordi det Grønlandske firma ”Great Greenland” i store mængder importerer sælskind fra Canada.

I de første tre kvartaler af 2005 blev der hentet skind for 22 millioner kroner.

Og ingen kan være sikker på, hvordan sælerne fra Canada er blevet slået ihjel, siger direktøren i Dyrenes Beskyttelse, Ole Münster.

- Vi har dokumentation for at flere tusinde sæler ikke er døde, når de bliver flået, siger han.

Derfor har organisationen nu kontaktet både udenrigminister Per Stig Møller og justitsminister Lene Espersen, for at få stoppet fangstmetoderne og importen til Grønland.

For hvis ikke at Great Greenland stopper med importen af skind fra Canada, så kan det i sidste ende gå ud over de grønlandske fangere, mener Ole Münster.

- Det jeg kan frygte er, at man får mistænkeliggjort de grønlandske fangere med det resultat, at forbrugerne vender sig imod at købe sæl.

Canadiske dyreværnsfolk vurderer, ifølge Politiken, at 44 procent af de sæler, der blev slået ihjel i 2005, blev dræbt med køller og ishakker.

Det svarer cirka til 150.000 sæler.