Drømmen om en Oscar lever i Uummannaq

Med nomineringen fra den grønlandske Oscar-komite har Ann Andreasen og hele holdet bag den grønlandske storfilm ”Inuk” nu pludseligt en mulighed for at komme til at optræde på den røde løber i filmverdenens Mekka, Hollywood. Og drømmen lever i højeste grad i og omkring børnehjemmet i Uummannaq.
Skrevet af Peter Troelsen
07. oktober 2012 08:35

Det kom som en stor overraskelse, og først var det lidt svært at forholde sig til. En Oscar-nominering var ikke det, man havde for øje, da arbejdet med ”Inuk” tog sin begyndelse for flere år siden. Meningen var at lave en film om mennesker og natur i det nordligste Grønland, men resultatet blev så vellykket, at internationale priser kom til i en lind strøm, og nu er muligheden der for den største udmærkelse af alle.

- Da jeg hørte det første gang, så var jeg ikke helt så glad og stolt, som jeg er nu. Det er jo i den grad et klap på skulderen, at kompetente folk her i landet har ment, at vores film var så god, at den skule nomineres til en Oscar. Nu har vi muligheden, og så må vi vente og se, hvad folkene i Hollywood siger til vores fim. Kommer vi igennem nåleøjet er det ualmindeligt stort, og et klap på skulderen til børn og personale her på vores institution, fortæller filmens grønlandske producer Ann Andreasen til knr.gl.

”Inuk” er en film, der først og fremmest sætter fokus på grønlænderne og deres livsvilkår i et stort land med en lille befolkning. Kombineret med den pragtfulde natur landet også byder på, er filmen et øjebliksbillede af Grønland i årtusindets andet årti. Skuespillerne i filmen var alle amatører, og filmen var lavet på et budget, der ikke engang ville være nok til en trailer på en Hollywoodfilm.

-Vi har i hvert fald bevist, at der kan laves glimrende film i Grønland, og det er vi både glade og stolte over. Jeg håber meget at vores succes vil betyde, at andre også tør binde an med at lave film her i landet. Vi har haft store udfordringer med filmen, og vores børn her på børnehjemmet har fået nogle oplevelser, der er helt unikke. Resten må vi tage i den rækkefølge det kommer, og der er ingen der vil blive hverken kede af det eller skuffede, hvis vi ikke kommer mellem de fem film, der får den endelige nominering. Men drømmen lever altså stadigvæk her i Uummannaq, fastslår Ann Andreasen.