Doris vil have Dan Jørgensen på banen om sælskind i EU

Siumuts folketingsmedlem, Doris Jakobsen, er ikke helt tryg ved den ny danske fødevareminister, Socialdemokraten Dan Jørgensen.
Skrevet af Karsten Sommer
19. december 2013 05:48

Doris Jakobsen har ihvertfald nu spurgt Dan Jørgensen hvilke politiske initiativer ministeren agter at tage for at understøtte den grønlandske eksport af sælskind til EU i fremtiden?

Hun spørger Dan Jørgensen, fordi Danmark og Rigsfællesskabet med hans udnævnelse, har fået en fødevareminister, der i sin tid støttede EU's importforbud af sælprodukter. Det gjorde Dan Jørgensen som medlem af Europaparlamentet, hvor han dog også støttede den såkaldte "inuit-undtagelse".

Men den undtagelse er nu som bekendt erklæret ulovlig af verdenshandelsorganisationen WTO, og derfor har Doris Jakobsen behov for at få bekræftet, at Dan Jørgensen fremover vil agere som minister, også for de grønlandske fangere, nu hvor han repræsenterer hele riget overfor EU.

WTO´s nylige kendelse med inuitundtagelsen kan medføre, at Danmark kan bringes i en situation omkring handlen med grønlandske sælprodukter, der svarer til Danmarks dobbeltrolle omkring EU's boykot mod Færøernes fiskeeksport.

Derfor har både fangerne og Grønland som helhed nu behov for at få en klar tilkendegivelse fra den nye fødevareminister, der viser, at han har forstået sin nye rolle som hele Rigets repræsentant på dette område overfor EU og også er klar til at træde i karakter, og sætte sig igennem politisk for at fremme den grønlandske eksport af sælskind i EU, skriver Siumuts Doris Jakobsen i sin henvendelse til Fødevareministeren.