Doris kræver svar af Søvndal

Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen vil nu have den danske udenrigsminister Villy Søvndal til at forklare, hvorfor han mener, at en udvinding af de sjældne jordarter i Sydgrønland er et rigsanliggende.
14. december 2012 06:32

Villy Søvndal sagde under sit seneste besøg i Grønland, hører til blandt de såkaldte strategiske mineraler, der kan andes i højteknologisk militært udstyr. Og derfor vil en udvinding af dem være et rigsanliggende, fordi det fortsat er Danmark, der tegner Rigsfællesskabets udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Udenrigsministeren henviste dengang til, at Kina for øjeblikket har et de facto monopol på de sjældne jordarter og derfor regulerer markedet både hvad angår priser, og hvem der sælges til.

Men nu skriver Doris Jakobsen i sin henvendelse til Villy Søvndal, at der ikke er nogen internationale restriktioner på handlen med sjældne jordarter, der anvendes i en lang række teknologiske produkter - lige fra mobiltelefoner over vindmøller og produktion af solceller.

- Derfor må udenrigsministeren redegøre for regeringens holdning til, hvornår en ressource er af strategisk betydning for Danmark. Ellers er der jo tale om en åben dør til dansk kontrol med den grønlandske råstofudvinding, understreger Doris Jakobsen. Som hun siger, så kan jern jo også anvendes til militære formål.