Doris Jakobsen kræver forklaring om 'Eksperimentet'

Der er forskel på regeringens villighed til at undersøge tvangsforhold for danske børn og grønlandske børn. Det mener Doris Jakobsen, som er suppleant for Lars-Emil Johansen i Folketinget. I sin tale ved Folketingets åbningsdebat efterlyste hun en undersøgelse og en undskyldning. Men det blev afvist af statsminister Lars Løkke Rasmussen.
13. oktober 2009 08:15

Spørgsmålet om hvorvidt der skal iværksættes en undersøgelse vedrørende de 22 grønlandske børn, der blev tvangsflyttet til Danmark i 1951, bliver afgjort mellem formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men det holder ikke Doris Jakobsen tilbage. I et såkaldt §20 spørgsmål spørger Doris Jacobsen statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvorfor han ikke vil undskylde og undersøge, hvordan det gik til, at de 22 børn børn blev tvangsflyttet til Danmark i 1951?

Hun hæfter sig ved, at Indenrigs- og Socialministeriet har afsat én million kroner til at undersøge omsorgsvigt af danske børn tvangsanbragt på børnehjem frem til 1976.

På den baggrund spørger hun, hvilke politiske og etniske begrundelser regeringen har for at undersøge tvangsanbringelserne af danske børn - og samtidig afvise at iværksætte en undersøgelse af, hvordan det gik til med de grønlandske børn i 1953.

Statsministeren har nu ti dage til at svare på spørgsmålet.