Donald Tusk bad selv om at komme til Grønland

Det er EU-præsidenten Donald Tusks udtrykkelige ønske om at se Grønland, og med egne øjne opleve klimaforandringernes konsekvenser, der på tirsdag bringer ham og statsminister Lars Løkke Rasmussen til Ilulissat.
Foto © : M. Śmiarowski/KPRM
Skrevet af Karsten Sommer
15. maj 2016 19:10

Og Lars Løkke Rasmussen er glad for at EU-præsidenten bad om at komme til Grønland.

- Her oplever man ved selvsyn og meget tydeligt, hvordan gletsjerne trækker sig tilbage og isdækket bliver mindre. Det er en udvikling, som stiller befolkningen i Arktis over for store ændringer i levevilkårene, siger Løkke til Ritzaus bureau.

- Derfor ser jeg det som udtryk for EU's store engagement i klimadagsordenen, at formanden for Det Europæiske Råd har vist interesse for et besøg i Grønland.

Sammen med Formanden for Naalakkersuisoq Kim Kielsen skal den danske statsminister og EU-præsidenten også drøfte EU's arktiske strategi.

- Det er positivt, at EU nu har skærpet sit fokus på Arktis, og selvsagt en dagsorden, som Grønland og Danmark har store interesser i, udtaler Løkke til Ritzau.

Selve besøget, der sker tirsdag og onsdag, finder delvist sted i bygden Ilimanaq syd for Ilulissat, og er arrangeret i fællesskab mellem Danmark og Grønland.