Diskussionen om sæl-drab fortsætter

21. januar 2006 13:31

Diskussionerne om aflivning af sæler fortsætter. Endnu en undersøgelse slår fast, at aflivningen er mest humant med køller.

En forsker fra Canada konkluderer i en afhandling, at kølleslag som drabsmetode for sæler er at foretrække frem for riffelskud, fordi risikoen for at et anskudt dyr forsvinder og dør er større, hvis den er skudt med en riffel.

Chefdyrlæge Carsten Grøndahl, Københavns Zoo, er enig i, at et slag for panden er en effektiv aflivningsmetode. Resultatet er en trykstigning i hovedet, og dyret mister omgående bevidstheden og mærker ingenting.

- Fagligt er der ikke en finger at sætte på den aflivningsmetode. Sælen mærker ikke noget, men det kan gøre voldsomt ondt på dem, der ser det lille dyr, der spræller, mens blodet sprøjter ud, siger Carsten Grøndahl.

Formanden for Det Dyreetiske Råd, professor Peter Sandøe, mener, at et slag for panden grundlæggende er den rigtige måde at aflive på og undrer sig over, at ingen har sat spørgsmålstegn ved kritikken af den aflivningsmetode.

-Men uanset om aflivningen sker med riffel eller kølle, skal det ske med omhu, siger Peter Sandøe.

Direktør Ole Münster fra Dyrenes Beskyttelse erkender, at kølleslag kan være en effektiv aflivningsmetode, men siger, at mange sæler ikke aflives ordentligt og flås, mens de er ved bevidsthed.

- Tre undersøgelser udført af dyrlæger har de seneste år vist, at gennemsnitligt 5,5 procent af sælungerne aflivet med køller formentlig har været ved bevidsthed under afblødning og flåning, mens der kan drages tvivl om, hvorvidt yderligere 16 procent af ungerne har været dybt bevidstløse under afblødningen og flåningen, siger Ole Münster til Jyllands-Posten.