Direktør: Fond kan sætte gang i mineprojekter

Hvis minedriften skal i gang, så er det nu, mener direktør i MT Højgaard. Han ser samarbejde indenfor rigsfællesskabet som en mulig kickstarter.
30. januar 2014 10:18

- Mineralerne i Grønlands undergrund har ingen indflydelse på landets dårlige økonomi, medmindre de kommer op af jorden.

Det skriver Joannes Niclassen, der er direktør i MT Højgaard Mining i en kronik i torsdagens Berlingske.

Han mener, at Grønland overvurderer omverdenens aktuelle interesse for landets råstoffer, og mineselskaberne er ikke parate til - eller i stand til - her og nu at investere de enorme beløb, der kræves.

Derfor har han et klart budskab om, hvad der skal til, hvis råstofferne skal være med til at redde Grønlands økonomi.

Ifølge Joannes Niclassen, så er en investeringsfond med hjælp fra Rigsfællesskabet det, der kan få branchen i gang - og det haster, skriver han.

Der er hård kamp om investeringerne i mineindustrien, for Grønland er jo langt fra alene om at have værdifulde metaller liggende under overfladen.

Heroppe er der dog ikke så mange erfaringer at trække på, og indtil videre er der altså ingen, som vil være de første.  Herudover trækker det også fra, at driften koster i Grønland på grund af det høje lønningsniveau her i forhold til Asien og Afrika. 

Direktøren i MT Højgaard Mining forestiller sig, at et beløb svarende til tre års bloktilskud i investeringsfonden kan få gang i tingene.

- Ved at lade fonden finansiere nødvendig i infrastruktur som havne og veje og lade mineselskaberne betale brugsafgift, skubber modellen omkostningerne for mineselskaberne fra anlægsfasen til driftsfasen, hvor selskabernes indtægter kommer, samtidig med at fondens investeringer forrentes, skriver Niclassen.

Han peger også på, at det er nu tingene skal i gang, da han forudser, at vi står på tærsklen til en højkonjunktur, og minerne skal være i gang under denne, så minen kan tjene sig hjem under den første højkonjunktur.

- Kommer vi ikke i gang nu, går der formentlig omkring 15 år, inden Grønland igen oplever samme internationale opmærksomhed omkring råstofferne, som vi har været vidne til i de seneste fem til syv år, skriver Niclassen i Berlingske.