Det kommunale kludetæppe næsten klar

Skrevet af Karsten Sommer
17. maj 2005 11:44

Nu er der efterhånden ved at tegne sig et billede af den kommunale magtbalance i Grønlands 18 kommuner efter kommunevalget den 5.april.

Bortset fra Ivittut kommune, der traditionelt er udenfor den normale partistruktur, bliver de 17 borgmesterposter fordelt med 10 borgmestre til Siumut, 4 til Atassut, en enkelt til IA og 2 borgmestre udenfor partierne.

Det er i det store og hele en uændret fordeling i forhold til sidste valgperiode – om end Atassut kan glæde sig over at have tilkæmpet sig lidt flere borgmesterposter end sidst. IA har fået en borgmesterpost mindre, bl.a. som følge af den splittelse som opstod i IA-gruppen i Aasiaat efter kommunalvalget, hvor IA ellers havde fået rent flertal. Nu blev den tidligere IA´er Enok Sandgreen borgmester i Aasiaat i valgforbund med Siumut og Atassut.

Men med hensyn til de koalitioner der står bag udnævnelserne af borgmestre tegner der sig et mere broget billede end ved sidste valgperiode.

Siumut og IA er topscorere som koalitionspartnere – Siumut er med i 11 af koalitionerne – IA er med i 10. I syv kommuner sidder Atassut med ved bordet, mens Demokraterne har været med til at udpege borgmestrene i to kommuner. Det er i Narsaq og Qasigiannguit og begge steder er det sket i valgforbund med Siumut og IA.

I fem kommuner er det regeringskoalitionen Siumut og IA der har fundet sammen, og ellers har lokale forhold skabt et broget tæppe af samarbejde partierne imellem. I Upernavik, Qeqertarsuaq og Ittoqqortoormiut er det f.eks. Atassut og IA der har fundet sammen – mens Narsaq og Kangaatsiaq har valgt borgmester med Siumut og Atassuts stemmer.

En enkelt markant ændring i forhold til sidste valg er, at der fremover vil være 4 kvinder i de grønlandske borgmesterstole – før valget var den eneste kvindelige borgmester Nuuks Agnethe Davidsen.

Bortset fra Nuuk, som endnu ikke har kunnet oplyse hvornår den formelle konstituering skal finde sted, så vil alle borgmestervalg og konstitueringer være på plads på fredag – halvanden måned efter valgets afholdelse.