Det kniber stadigvæk med krabberne

På trods af at krabbefangsterne generelt har været på et meget lavt niveau igennem de senere år, er der stadigvæk ikke nogen bedring at se i bestanden. Snarere tvært imod viser undersøgelser fra Naturinstituttet.
Skrevet af Peter Troelsen
22. november 2012 06:37

Det betyder, at der ikke er ændringer i den biologiske rådgivning for 2013 og 2014. Det er over hele landet, at det kniber med krabberne, og Naturinstituttet, der rådgiver om fangst af krabber i Grønland, anbefalede iI år 2.230 tons for hele landet, til næste år er anbefalingen kun på 2100 tons. Grunden til ændringen skyldes, at Grønlands Naturinstitut ikke længere rådgiver en fangstmængde for udenskærs Disko Bugt som i 2012 var 130 tons.

-Bestanden ligger i øjeblikket på et meget lavt niveau, og med det nuværende fangstniveau, er der ikke mulighed for at bestanden vokser yderligere Vores rådgivning vil kun medføre, at bestanden holdes på det nuværende niveau. Hvis man vil genopbygge bestanden, er der behov for målrettede forvaltningsplaner og konkrete målsætninger for udnyttelse af ressourcen. Vi ved fra erfaringer fra andre steder i verden, at det tager cirka ti år for en bestand er delvis genopbygget, forklarer AnnDorte Burmeister fra Naturinstituttet til knr.gl.

Der er lukket for fiskeriet i Holsteins Dyb ved Sisimiut fordi bestanden er så lille i området. For år tilbage var der også et stop for fiskeri i Holsteins Dyb, og det gav en lille fremgang i bestanden, men to års intensivt fiskeri fik igen bestanden til at gå hurtigt ned af bakke. Hvornår, der igen åbnes for fiskeri i Holsteins Dyb, er en politisk beslutning.

-Vi anbefaler at indføre en fiskerisæson for krabber for at få bestanden op igen. Sæsonen skal gå fra sidst i marts og indtil midten af juli måned. Så har krabberne god tid til at parre sig og vokse sig større. Det vil også betyde, at de krabber, der fanges, har en hård skal og har et godt kødindhold. Krabberne skifter skal og i en lang periode derefter har de en blød skal og kan ikke bruges som fangst. De smides ud igen, og langt størstedelen af det udsmid der er, medfører døden for krabberne. Det vil vi undgå med en sæson for fiskeriet i stedet for at tillade krabbefiskeri hele året, fastslår AnnDorthe Burmeister.

Læs mere om krabbefiskeri og krabber på følgende links:

http://www.natur.gl/fisk-og-skaldyr/skaldyr/krabber/

http://www.natur.gl/fisk-og-skaldyr/skaldyr/krabber/krabberne-kan-komme-tilbage-men-det-tager-tid/