Det grønlandske flags far er død

Manden bag det grønlandske flag, Thue Christiansen, er død 82 år gammel.
- Thue Christiansen har sat sine spor i Grønlandshistorien uudsletteligt med sit flag, siger Lars-Emil Johansen, der er tidligere formand for Naalakkersuisut.  Foto © : Emil Helms/Ritzau Scanpix
Skrevet af Else Olsvig, Anders Dall
26. juni 2022 18:29

Efter længere tids hjertesygdom er skaberen af det grønlandske flag, Thue Christiansen, død 82 år gammel. 

Thue Christiansen sov stille ind i byen Hals i Danmark søndag morgen. Det oplyser hans familie i en pressemeddelelse. 

- Som noget af det sidste glædede han sig over at kunne lytte til KNR live fra Nationaldagen, hvor han også sendte sine kærligste hilsner til alle i Grønland, udtaler hans familie i pressemeddelelsen. 

- Hans sidste tale var om Erfalasorput, og hvordan han håbede, at flaget ville give glæde til befolkningen og være med til at samle folket, skriver familien videre.

Thue Christiansen var medlem af den første regering for Siumut efter Grønland fik hjemmestyre i 1979 og var landets første kulturminister og undervisningsminister.

Solen over isen

Thue Christiansen var en mand, som har haft stor betydning for Grønland. 

Det fortæller tidligere formand for Naalakkersuisut, Lars-Emil Johansen, der kender Thue Christiansen tilbage fra tiden som politiker i 1980'erne.

- Thue har sat sine spor i Grønlandshistorien uudsletteligt med sit flag, siger Lars-Emil Johansen. 

- Det er jo vores nationale kendingsmærke og symbol, som er smukt og passer til vort land og symboliserer både indlandsisen og solen med det rødlige skær, uddyber han.

Lars-Emil Johansen beskriver Thue Christiansen som en kunstnerisk inspireret politiker, som også havde talent for at lave kompromier.

Ikke mindst i forbindelse med at Grønland fik sit eget flag. Et flag, der for første gang blev hejst på Nationaldagen den 21. juni 1985.

- Modstandere af vores eget flag sagde, at vi ikke skulle tage afstand fra Dannebrog. Så lavede han det her kompromis ved at vælge Dannebrogs farver i vores eget flag og sagde, at vi via den vej kunne anskueliggøre, at vi stadig havde noget med Danmark at gøre, siger Lars Emil Johansen.

Skabte flaget på uforglemmelig vis

Når Lars Emil Johansen skruer tiden tilbage til 1985 og tilblivelsen af Erfalasorput, er der særligt et minde, der står tydeligt i hukommelsen.

Det var nemlig i forbindelse med et besøg hos netop Lars-Emil Johansen, at Thue Christiansen med pap, saks og lim foldede sin ide ud om det grønlandske flag.

- Thue spurgte, om jeg havde et stykke pap i rødt og hvidt og saks og lim. Jeg synes det var lidt mærkeligt, men jeg fandt tingene frem, hvorefter Thue klippede og limede. Det var vores flag. Han forklarede om ideen, hvordan flaget skulle formes, og han forklarede, hvad det symboliserede. 

- Det var et meget stort øjeblik og en meget stor oplevelse at se en politikerkollega, der også er kunstner, arbejde med disse fantastiske evner i forening. Det var en uforglemmelig oplevelse at se den første gang, han skabte flaget, uddyber han. 

Thue Christiansen  efterlader sig hustru, tre børn og svigerbørn, ti børnebørn og to oldebørn.

Han vil blive mindet i Hou kirke, onsdag den 29. juni. Bisættelsen vil ske på et senere tidspunkt i Nuuk, oplyser hans familie.