Der skal ryddes omgående op ved Pituffik

17. oktober 2005 10:06

Et amerikansk bombefly styrtede ned ved området nær den amerikanske base i Pituffik i 1968. Flyet medbragte plutoniumsbomber, der forårsagede en radioaktiv forurening i havbunden. Først 35 år efter - i 2003 - fandt man ud af at, ikke kun havbunden, men også landjorden omkring ulykkestedet er blevet forurenet med radioaktiv stråling.

Vil forsvarsministeren få afklaret med de amerikanske myndigheder, om USA tidligere end 2003 har taget jordprøver i Pituffik området? Sådan spørger det ene af de Grønlandske Folketingsmedlemmer, Kuupik Kleist fra IA, i dag Forsvarsministeren.

Kuupik Kleist har 2 formål med sin forespørgsel, han siger:

- Formålet er jo først og fremmest at få vished omkring Tulebasen situation. Vi har jo i næsten 40 år levet med en form for uvished indtil Risøs seneste rapport, som jo egentlig er den første officielle bekræftelse på, at der er radioaktiv forurening i området. Det betyder at Thulebefolkningen og Thulearbejderne har arbejdet under forhold som var sundhedsfarlig. Derfor går mit spørgsmål på om der tidligere ikke er blevet udført lignende undersøgelser, og hvad man har fundet ud af disse undersøgelser, hvis de er sket.

Kuupik Kleist mener at uvisheden må hører op.

- Vi kan ikke blive med at leve under frygt for at blive syge af den radioaktive forurening, derfor skal vi over denne uvished.

Kuupik Kleist kræver at der foretages en oprydning omgående.

- Min lunte er meget kort i forbindelse med denne sag, det eneste jeg kan sige er at alting må går hurtigere end det er gået indtil nu.

Forsvarsminister Søren Gade har en uges tid til at svare på Kuupik Kleists forespørgsel. Hvis ikke der sker noget så mener Kuupik Kleist at sagen bliver et større problem, hvis altså Danmark overfor USA har lovet at rydde op, men ikke har opfyldt løftet.