Der skal gøres krav på havet nord for Grønland

21. november 2005 10:32

Undersøgelser skal dokumentere, at Polhavet nord for Grønland tilhører Rigsfællesskabet.

Ellers mister vi retten over området og også de ressourcer i form af dyr, mineraler, olie og gas, som måtte være i havet nord for Grønland.

Det siger geofysiker, Jørgen Taagholt, som i fredags var medarrangør af en konference i Ingeniørforeningen, hvor der blev sat fokus på Polhavet:

Andre nationer som Rusland og Canada har længe har været i gang med at kortlægge Polhavets tilhørsforhold netop for at få rettighederne over området.

Rigsfællesskabet er først nu ved at komme i gang med sine undersøgelser.

De undersøgelser, der er ved at komme i gang, er indsamling af seismiske data, euromagnetiske målinger og tyngdefeltmålinger.

Det skal kortlægge havbunden og hvor stort et område, der kan gøres krav på.

Kravet skal fremsættes over for FN’s havretskonvention, som Danmark og Grønland gik med i sidste år.

Fra det tidspunkt har rigsfællesskabet ti år til at gøre krav på retten til Polhavet nord for Grønland, og der er nu ni år tilbage af den periode.

Undersøgelserne skal blandt andet foregå fra et forskningsskib, der sejler bag en isbryder for overhovedet at kunne komme frem i det isfyldte farvand.

På finansloven er der afsat 150 millioner kroner netop til undersøgelser, der skal kortlægge havbunden, så Rigsfællesskabet kan gøre krav på havområder omkring Danmark, Færøerne og Grønland.