Dengang rejerne var for små

04. oktober 2005 15:13

Overfiskeri og snyd på vægten med rejesækkene er ikke noget nyt fænomen i grønlandsk fiskeri. Tilbage i 80’erne var Tyge Kjær ansat i Erhvervsdirektoratet, der dengang havde fiskerierhvervet under sig.

Og også dengang diskuterede man om alt gik korrekt for sig i fiskeriet.

Tyge Kjær var en af dem der forsøgte at ændre forholdene og han husker blandt andet, at en lokal KNAPK-formand kom hen til ham og indrømmede at ikke alt var som det burde være,

- Han sagde at fiskeriet var et trængt erhverv, og at betrængte erhverv havde lov til en lille løgn engang imellem, fortæller Tyge Kjær som et billede på det der mødte ham for godt 20 år siden, da han blev ansat i Grønlands Hjemmestyre.

- En af de store problemstillinger dengang var om ressourcerne blev udnyttet godt nok, både i produktionen på fabrikkerne og i selve fiskeriet. En af de ting vi kunne se, var at der var et stort udsmid, der gik tabt (mellem 15 og 30 ton, red.), siger Tyge Kjær.

Han forklarer tre årsager til tingenes tilstand dengang; prisen var bedre på store rejer, hvilket gjorde at de rejer der ikke var store nok, blev smidt ud igen. Også kvoterne var et problem ligesom fiskerikapaciteten var for stor.

Professor Tyge Kjær er i dag ansat på Roskilde Universitetscenter. I dag har han ikke længere noget med Grønland at gøre og kan derfor heller ikke udtale sig om illegalt fiskeri og uregistrerede kvotetræk, sådan som to rapporter konkluderer, er virkeligheden i dagens Grønland.