Demokratiets vilkår i Norden under lup

Skrevet af Mads Lynge
17. februar 2005 15:50

Et demokratiudvalg nedsat af de nordiske samarbejdsministre har taget temperaturen på demokratiets vilkår i Norden. Det er der kommet en rapport ud af, og det grønlandske medlem af udvalget fremlagde torsdag udvalgets anbefalinger.

Grønlands repræsentant i udvalget er lektor i Ilisimatusarfik Daniel Thorleifsen, og han kunne præsentere en rapport der er delt i to dele. Første del hedder ”Demokrati i Norden” mens den anden er kaldt ”Demokrati og engagement”. Den sidste er ment som en debatbog.

Det var Island, der som formand af demokratiudvalget i 2004, der havde valgt demokrati i Norden som tema. De mente at der var behov for at overvåge de overordnede demokratiske træk og udviklinger i Norden.

- Hvis man ikke debattere den demokratiske tilstand, så kan den udvikle sig i en retning, hvor der kan være begrænsninger for enkelte sociale grupper, siger Grønlands repræsentant i demokratiudvalget Daniel Thorleifsen. Han mener at uddannelse spiller en stor rolle i hvem, det er der bruger informationsteknologien når det for eksempel gælder debatten omkring demokrati. Han efterlyser med andre ord flere og højereuddannede i Grønland.

Danmark er formand for udvalget i 2005, og de har valgt rationalisering og modernisering af Ministerrådet som tema.