Demokraterne uenige om hvalkvoter

02. december 2005 11:21

Landstingsmedlem for Demokraterne Palle Christiansen sagde her til morgen, at hvis Landsstyret godkender de nordgrønlandske kommuners ansøgning om yderligere kvoter for hvid- og narhvaler, så vil det betyde at man tager afstand fra ideen med bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer.

Hans partifælle, kommunalbestyrelsesmedlem for Demokraterne i Qasigiannguit, Mads Peter Grønvold er ikke enig med Palle Christiansen.

- Jeg mener, at vores viden om hvid- og narhvaler i dag er meget begrænset. Vi hører gang på gang fangerne sige, at der er hvaler nok. Fangerne klager gang på gang over de tællemetoder man bruger i dag på hvid- og narhvalsbestanden.

Mads Peter Grønvold mener at man bør ændre måden, der bliver talt på.

- Hvid- og narhvaler kommer på bestemte tidspunkter i løbet af året - det vil sige at de er sæsonprægede.

Hvis tællingerne kan flyttes til disse tidspunkter, så vil jeg mene, at biologerne vil komme til at se mange flere dyr.

Derfor mener jeg, at man også fra landsstyret side må revurdere tællemetoderne. Hvis man en gang for alle løser problemet, så ville det betyde færre misforståelser mellem fangerne og myndighederne og ikke mindst i forholdet til vores omdømme i omverdenen.

Mads Peter Grønvold siger at Palle Christiansen ikke har forhørt sig hos sit bagland da han meldte ud i dag.

- Jeg kender ikke hans bevæggrunde. Men ikke desto mindre er det korrekt at vi ikke er blevet hørt først, siger han.

Mads Peter Grønvold erkender, at Demokraterne politisk set er ikke enige om hvid- og narhvals spørgsmålet. Han understreger, at han er enig med de kommuner som har søgt om ekstra kvoter.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Palle Christiansen.