Demokraterne: IA løber fra det nationale kompromis

Skrevet af Karsten Sommer
02. februar 2005 11:19

Palle Christiansen fra Demokraterne beskylder i dag IA for at løbe fra det nationale kompromis omkring selvstyreprocessen.

-Det bygger jeg på at IA i sit præsentationsprogram sagde at de folketingsmedlemmer, der bliver valgt nu, gerne skulle være de sidste der nogensinde kommer ned fra Grønland. Det er det samme som at sige at de vil have Grønland løsrevet fra det danske rigsfællesskab inden for de næste fire år.

-Grundloven sikrer os jo to medlemmer i Folketinget, så hvis man siger at det er de sidste folketingsmedlemmer, så betyder det jo at man dermed også har sagt farvel til Grundloven. Så når IA melder ud på den måde, underløber de hele den proces vi har i Selvstyrekommisionen, som jo bygger på et nationalt kompromis. Hvis IA nu bringer splittelse i den gruppe, så står vi meget dårligt i forhandlingerne med Danmark. De vil jo kunne hævde at det ikke er et samlet Grønland de forhandler med.

-Hvorlænge mener Demokraterne at man skal bevare de grønlandske medlemmer i Folketinget?

-Sålænge vi ikke kan erstatte det danske bloktilskud. Så længe vi ikke kan tjene pengene selv, eller finde tilsvarende besparelser, ligeså længe er vi afhængige af Rigsfællesskabet, der også bringer os mange andre fordele. Indtil da vil løsrivelse være en katastrofe, mener Palle Christiansen.

Kuupik Kleist ser IA´s udmelding som en naturlig del af selvstyreprocessen.

-Fælleskommisionen har jo netop til opgave at tage stilling til de her spørgsmål. Og IA mener at i det øjeblik vi selv får overtaget alle sagsområder der handler om Grønland, så kan vi ikke se nogen mening i at sidde i et andet lands parlament længere. Vi er jo nok dem der skubber hårdest på i den proces, så for os skal det jo gerne gå så hurtigt som muligt.

-Men hvorfor så overhovedet prøve at komme i Folketinget?

-Fordi det er i denne kommende periode at Folketinget skal tage stilling til spørgsmålet. Der sker jo en devaluering af folketingsarbejdet hver eneste dag. Vi overtager løbende mere og mere ansvar til Grønland, og til sidst skal Folketingets ansvar udtømmes, det er jo det der er meningen, siger Kuupik Kleist.