Offentligheden bør kunne se hvad der kommer ind og ud af de politiske partiers pengekasser, og hvem der finansierer dem.
Sådan lyder et forslag fra Demokraterne som efter planen skal debatteres på Landstingets 6. mødedag, i eftermiddag.
- Jeg synes bare at der skal være en synlighed, således at demokratiets bagland, befolkningen, ved hvad der foregår, siger Per Berthelsen.
Med forslaget vil Demokraterne opnå to ting.
For det første skal navn og adressse på alle private bidragydere der har givet tilskud på over 10.000 kroner frem i lyset. Det er for eksempel tilskud fra erhvervsvirksomheder, foreninger, fonde, organisationer og privatpersoner.
Hvis mindre bidrag til sammen overstiger 10.000 kroner i et regnskabsår skal de også offentliggøres.
Det skal alt sammen sikre at partierne i Grønland ikke kommer under pression fra private interessegrupper. Eller omvendt sikre at partier der sidder på magten ikke udøver pression over for de hjemmestyreejede selskaber eller private virksomheder.
- Og der igennem tvinge et Hjemmestyreselskab til at bidrage med store midler. Og det kan man også gøre mod andre virksomheder ved at true med at lukke af for at give dem opgaver de kunne have fået indenfor de offentlige, understreger Per Berthelsen.
- Vi bør sikre at der ikke bliver mulighed for at kunne bruge økonomisk pression for at fremme sine interesser bør i vores land, påpeger han.
For det andet skal medlemmerne i fagforeningerne med en skriftlig erklæring kunne sikre sig at deres medlemskroner ikke går til et bestemt parti. De skal altså kunne fritages for at yde bidrag til partipolitiske formål over medlemskontingentet.
- Det er jo ikke sikkert at medlemmerne er interesseret i at deres faglige organisation støtter et bestemt politisk parti.
Landsstyret tilslutter sig Per Berthelsens forslag.
Det har i formiddag ikke været mulig at få Landsstyreformanden Hans Enoksens kommentar til Demokraternes forslag.
Men i sit svarnotet til forslaget skriver landsstyreformanden at åbenhed og frivillighed er Landsstyrets almindelige politik.
- Derfor kan Landsstyret også tilslutte sig principperne i Demokraternes forslag, skriver Hans Enoksen som også tilslutter sig at forslaget bliver sendt i høring.
Inuit Ataqatigiits Landstingsgruppe mener dog at grænsen på 10.000 kroner skal sættes ned til 5000 kroner. Siumut er også enig i forslaget oplyser partiets sekretær Johannes Mathiassen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra og Atassut.