De unge skal presses på pengene

13. marts 2005 17:45

Tving de unge til at uddanne sig ved at fraholde dem alle andre overførselsindkomster end uddannelsesstøtte. Så kradse metoder kan der blive tale om, hvis det står til landsstyret. Her ser man en opkvalificering af arbejdsstyrken som en af hovedforudsætningerne for vækst i Grønland.

- Vi kan eventuelt blive nødt til at tage den hårde metode, og sige, at unge under 21 år kun kan få uddannelsesstøtte, siger landsstyremedlem for finanser Josef Motzfeldt.

Nødvendigheden af et højere uddannelsesniveau er et af hovedbudskaberne i Landsstyrets politisk-økonomiske beretning. Landsstyret vil sætte end dog meget store midler af til området. Op mod 400 millioner skal være omlagt til uddannelse, når vi når 2013.

For når det kun er en tredjedel af arbejdsstyrken, der har en uddannelse udover grundskolen, er det en kæmpe hæmsko for Grønlands økonomiske udvikling, siger Josef Motzfeldt.

- Når der kun er cirka en tredjedel af en årgang der gennemfører en kompetencegivende uddannelse, så har vi et kæmpestort efterslæb. Og det går udover både produktivitet og konkurrenceevnen med udlandet, siger landsstyremedlemmet.

Men hvad skal få de to tredjedele af befolkningen der mangler uddannelse til at opkvalificere sig?

- Guleroden er naturligvis den, at man i sidste ende bliver et friere menneske og får større velfærd til sig selv og sin familie, siger Josef Motzfeldt.

Landsstyret vil have Landstingets mening om perspektiverne i den Politisk-Økonomisk beretning allerede på forårssamlingen i år. Blandt andet skal partierne forholde sig til, hvor og hvordan der kan gennemføres nedskæringer, så der frigøres penge til vækst.