De grønlandske bøger har lært mig mest

07. november 2005 12:03

Det er sjældent, at en forfatter fremhæver en slags bøger i forfatterskabet på bekostning af de andre. Men forfatteren og socialrådgiveren Tine Bryld, der af Dansk Forfatterforening er blevet tildelt årets faglitterære pris, lægger ikke skjul på, at hun især er glad for at få prisen for sin bøger om grønlandske forhold.

- Det er en stor ære at få en pris overhovedet, men at det blev for mine grønlandske bøger er jeg særlig glad for. Rigtig glad, fordi det er de bøger, der har sat de største spor i mig selv som menneske og har betydet mest for mig at skrive, siger Tine Bryld.

- De har ændret mange ting i mig selv, ikke bare min opfattelse af Grønland, men i relation til det at være menneske, at være del af en kultur og have en dobbelt identitet.

Tine Bryld startede med at beskrive de mest udsatte i Grønland, ofre og ”bødler” i en lang periode med utrolig mange mord, voldtægter og mishandlinger.

- Det er mærkeligt sted at begynde i sin interesse for et land og et folk, at beskrive de mest udsatte og mest sårede. Men det er også en måde at lære om mennesker på. Jeg vil vove at påstå, at der er mange, der har lært noget mere Grønland på godt og ondt ved at læse mine bøger.

- Er det ikke meget u-grønlandsk, det du gør med at grave ned i nogle meget store problemer, som man tit heller vil lade være at tale om?

- Alle mennesker har sagt til mig, at grønlændere siger ingenting. Det kan jeg også kende i små samfund i Danmark. Men når man sætter sig over for et menneske og viser respekt, så kan du snakke om alt, siger Tine Bryld.