Danske politikere efterlyser undskyldning

Grønlandsordfører for Socialdemokratiet, Mogens Jensen, siger, at statsministeren bør mande sig op og give Grønland en officiel undskyldning.
07. september 2010 05:58

Eksperimentets filmpremiere har igen sat gang i debatten om, hvor vidt Danmark skylder de 22 grønlandske børn, som i sin tid blev fjernet fra deres familier, en undskyldning.

I weekenden undskyldte Red Barnet for sin rolle i Eksperimentet.

Dét blev senere rost af Atassuts politiske næstformand Steen Lynge.

Men også fra flere sider i det danske Folketing bliver løftet om en officiel dansk undskyldning nu gentaget.

- Der er nu kommet fornyet fokus om sagen med premieren på den spillefilm. Derfor bør statsministeren mande sig op og give en undskyldning på den danske regerings vegne for de uacceptable overgreb mod de grønlandske børn og deres familier, siger Mogens Jensen, grønlandsordfører for Socialdemokratiet til Ritzau.

Mogens Jensen har tidligere garanteret, at den danske regering siger undskyld, hvis socialdemokraterne kommer til magten efter et valg.

Per Ørum Jørgensen, der stadig sidder i grønlandsudvalget efter sit skifte fra Konservative til Kristendemokraterne, efterlyser først og fremmest en udredning af hele forløbet.

- Jeg er åben for, at resultatet måske kan lægge op til en officiel undskyldning, men den vil i givet fald mest have symbolsk karakter, siger han.