Dansk kovending i CIA-sag vækker vrede

Medlemmerne af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut er stærkt utilfredse med udenrigsminister Villy Søvndals udmelding om, at den uvildige CIA-undersøgelse alligevel ikke bliver til noget. Kun IA's Juliane Henningsen mener, at man i Grønland skal tage det roligt og i første omgang nøjes med at læse de dokumenter, der allerede foreligger.
06. oktober 2011 16:14

S og SF sidder nu i regering, og det har betydet en kovending i spørgsmålet om en ny undersøgelse af CIA-flyvningerne, som partierne udstedte løfte om, da de sad i opposition.

- Jeg er lidt chokeret og faktisk lidt vred. Det er meget meget populistisk politik, de kører her. De står ikke ved deres ord. Når de kommer til magten, så trækker de tilbage igen. Det er ren champagnesocialisme, er Demokraternes Justus Hansens reaktion.

Han er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, men udtaler sig idag blot som medlem af udvalget.

Siumuts medlem af udvalget, Aleqa Hammond, havde også forventet noget andet:

- Det er naturligvis lidt overraskende at høre det. Men jeg tror det er meget meget vigtigt fra Grønlands side at holde fast i vores krav, siger Aleqa Hammond.

Og Justus Hansen bakker op:

- Jeg opfordrer udvalget til påny at rette henvendelse til formanden for Naalakkersuisut om at rette henvendelse til den danske regering om hurtigst muligt at igangsætte denne undersøgelse.

Atassuts medlem af udvalget, Knud Kristiansen påpeger, at det her kan gå ud over forholdet mellem Danmark og Grønland:

- Jeg synes personligt, at det er utroligt ærgerligt, at de nu har skiftet mening. Hvis vi fortsat skal have en god relation mellem Danmark og Grønland, så synes jeg de skal bibeholde idéen om en undersøgelse.

Og medlemmerne fra såvel Demokraterne, Atassut og Siumut blæser på Villy Søvndals argument om at en undersøgelse er omkostningstung:

- Det her skal ikke dreje sig om kroner og øre. Det skal dreje sig om princippet i at det danske luftrum og grund er blevet brugt til at lave suspekte handlinger, som er modstridende med det, vi står for i Rigsfællesskabet, fastslår Aleqa Hammond.

Knud Kristiansen tilføjer:

- Altså nu ved jeg ikke hvor meget de beregninger lyder på, hvis der overhovedet er lavet beregninger. Så det ville være meget interessant at vide, hvor meget en undersøgelse ville koste.

Imens tager udvalgets næstformand, IA's Juliane Henningsen, noget lettere på Regeringens løftebrud:

- Jeg synes vi skal vente og se hvilke konsekvenser det får, når Grønland får adgang til de dokumenter, der har været tale om. Og jeg synes vi skal afvente Naalakkersuisuts vurdering. Men jeg vil selvfølgelig gerne tage det op til drøftelse i Udenrigsudvalget.

Ifølge Justus Hansen vil sagen blive taget op på Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalgs møde i morgen fredag.