Dansk kødskandale kan true RG-eksport

20. januar 2006 04:50

En dansk kødskandale om toldsvindel i Japan kan også få alvorlige følger for Royal Greenlands japanske millioneksport. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

Skandalen omfatter det Danish Crown-ejede selskab Ess Food hvor to ledende medarbejdere er sigtet for at svindel med japanske toldregler og dokumentfalsk. De to ansatte har angiveligt købt 6.000 ton svinekød i Japan, der var indfortoldet ulovligt.

Ifølge Berlingske Tidende kan sagen true andre danske og grønlandske eksportører, herunder Royal Greenland. For hvis japansk bad-will breder sig kan det gå ud over eksporten af ost, fisk og rejer.

Royal Greenland har dog endnu ikke mærket nogen konsekvenser.

- Vi er altid kede af skandaler, der belaster Danmark og dansk fødevareeksports omdømme. Derfor vil vi kraftigt opfordre Danish Crown og Ess Food til at følge reglerne. Det er aldrig nogen fordel med sådanne skandaler. Uanset om det drejer sig om fødevaresikkerhed eller fusk med toldreglerne. Men endnu har vi i Royal Greenland ikke fået nogen negative reaktioner fra kunderne, siger salgsdirektør Morten Sander til Berlingske Tidende.

Royal Greenland eksporterer årligt rejer, fisk og krabber for mere end 400 millioner kroner til Japan, og eksporten er i øjeblikket i stigning.

Danske mejerier, først og fremmest Arla Foods, havde i 2004 en eksport til Japan på 12.000 ton ost til en værdi af 319 millioner kroner.