Danmark vil støtte hvalfangst i IWC

13. juni 2006 10:25

Der bliver ikke ændret ved Rigsfællesskabets holdning ved dette års møde i Hvalfangstkommissionen, IWC. Det lover udenrigsministeren som i dag var kaldt i samråd af SF. Samrådet skulle drøfte Danmarks linie under mødet i IWC. Et møde, hvor Danmark vil arbejde for at få ophæve forbuddet mod kommerciel hvalfangst, fastslår udenrigsministeren.

Regeringens holdning er på linie med Grønlands og Færøernes - men ikke med SF. Partiets miljøordfører Steen Gade var derfor langt fra tilfreds da han kom ud efter dagens samråd.

- Nej, jeg er ikke tilfreds med den danske linie. Sidste år kom der en bedre holdning undervejs men det er ikke det signal jeg får i år fra udenrigsministeren, siger Steen Gade.

Han hentyder til, at Danmark sidste år pludselig ændrede holdning under mødet i Hvalfangstkommissionen. Det betød at Rigsfællesskabet endte med at stemme for en resolution der fordømte Japans videnskabelige hvalfangst. Til stor fortrydelse for Grønland og Færøerne som traditionelt ikke vil kritisere japanernes fangst af hvaler.

I år har Rigsfællesskabets nordatlantiske dele - Grønland og Færøerne - krævet en garanti fra udenrigsministeren for at det fælles mandat ikke bliver ændret under hvalfangermødet. Og det bliver det ikke hvis man skal tro udenrigsminister Per Stig Møller.

- Nej, det vil det ikke, for det er mit indtryk efter samrådet, at der er en bred opbakning til regeringens og rigsfællesskabets synspunkt og fælles holdning, siger Per Stig Møller.

De to færøske folketingsmedlemmer Anfinn Kallsberg og Høgni Hoydal deltog også i samrådet.