Danmark: Slut med cowboytricks på Nordpolen

Det skal være slut med mere eller mindre humoristiske forsøg på at gøre krav på områder i og omkring Polarhavet. Nu gælder det om at følge den gældende internationale lovgivning for området, og om at kunne samarbejde i tilfælde af en miljøkatastrofe i den sårbare natur, det mener den danske udenrigsminister Per Stig Møller.
21. maj 2008 14:58

Udenrigsminister Per Stig Møller har sammen med landsstyreformand Hans Enoksen inviteret udenrigsministrene fra Norge, Canada, Rusland og USA til til Ilulissat til en konference om Polarhavet.

- De lande, der støder op til det Polarhavet, der nu åbner sig, har en forpligtelse til at reducere risici og løse de problemer, den øgede skibstrafik gennem Polarhavet kan medføre, siger udenrigsminister Per Stig Møller til Ritzau.

Han lægger vægt på et tættere operationelt samarbejde mellem de fem kyststater, så man ud over at være i stand til at handle individuelt også er i stand til hurtigt at rykke sammen såvel i tilfælde af en eftersøgnings- og redningsaktion samt en trussel mod det sårbare arktiske miljø.

- Vi har en forpligtelse til at sørge for en bæredygtig forvaltning af Polarhavet med respekt for de oprindelige folk, som har fisket og jaget her i århundreder, siger Per Stig Møller.

Den dansk-canadiske tvist om Hans Ø, den amerikansk-canadiske konflikt om retten til Nordvestpassagen og den russiske flagplantning på bunden af havet ved Nordpolen overstiges ifølge Per Stig Møller af langt mere væsentlige spørgsmål, som skal løses her og nu.

- Retten til Nordpolen afklares ikke ved at plante flag på havbunden, som Rusland har gjort det. Det kan Sydafrika også gøre, men det ændrer ikke noget. Vi er ikke på vej mod en væbnet konflikt. I sidste ende bliver det FN, der kommer til at afklare den sag, men det vil næppe ske før år 2020. Derfor er det vigtigt, at vi bliver enige om at følge den lovgivning, der allerede er gældende på området, siger udenrigsministeren.

Per Stig Møller regner med, at konferencen resulterer i en fælles udtalelse fra de fem deltagende kyststater.

Konferencen finder sted tirsdag og onsdag i næste uge i Ilulissat. Den internationale interesse for konferencen i Ilulissat er stor med omkring 60 akkrediterede pressefolk fra udenlandske medier.