Danmark skal rette oplysninger til FN

01. februar 2005 03:45

Som seneste udvikling i sagen om Danmarks formodede misledende oplysninger til FN, vil folketingsmedlem Lars-Emil Johansen(S) nu have Danmark til at korrigere oplysningerne overfor de Forenede Nationer.

Lars-Emil Johansen kan dog først få udenrigsministeren til at tage stilling til sit krav, hvis han bliver genvalgt som folketingsmedlem.

Kravet kommer efter, at udenrigsminister Per Stig Møller i et svar til Lars-Emil Johansen afviste, at regeringen har sagt, at grønlændere og færinger føler sig som danske. Udenrigsminister Per Stig Møller svarede at udtalelsen udelukkende forekommer i en pressemeddelelse, men at den ikke er i det officielle referat.

Men det vil Lars-Emil Johansen altså ikke lade sig nøje med. Oplysningerne skal rettes overfor FN, uanset i hvilken form de er fremkommet, mener han.

Om samme sag melder Demokraternes Per Berthelsen nu ud, at han ikke mener, at FN blev snydt af danskerne, selv om danskerne heller ikke var helt fine i kanten.

Ifølge Per Berthelsen var FN informeret om centrale problemer i løsrivelsesprocessen, samt at der ikke blev afholdt folkeafstemning i Grønland om indlemmelsen i Rigsfællesskabet.

Per Berthelsen stiller spørgsmål ved formålet til udgivelsen af redegørelserne med de påståede afsløringer. Han mener de forpester forhandlingsklimaet mellem Danmark og Grønland.

Berthelsen mener, at det er langt vigtigere at fokusere på hvorfor Grønland ikke bliver anerkendt som nation og folk i FN.