Danmark hungrer efter grønlandske fødevarer

Danmark er stort set tørlagt for grønlandske madvarer og har været det længe. Det melder samtlige Grønlandske Huse. Butikken i Strandgade i København har været lukket siden 1. juli.
Skrevet af mlk
19. september 2013 09:57

Tørfisk, ammasetter, torskekogestykker og maskintørret moskus. Det er stort det eneste, der er i kølediskene i butikkerne i De Grønlandske Huse for tiden. Og sådan har det været siden Arctic Green Food gik konkurs i februar, og leverancerne stoppede. De Grønlandske Huse i Aarhus, Aalborg og Odense har prøvet at råde bod på situationen ved at bestille varer hjem fra Island og Færøerne. Men i København er situationen helt håbløs. Her må kunderne gå helt forgæves.

- Vi er lukket indtil videre - indtil vi får nye varer fra Grønland, siger butiksbestyrer Alberth Jakobsen, der plejer at omsætte for 1,7 millioner kroner om året. 

Det er noget, der har skabt frustrationer hos kunderne, hvor især hellefisk og sælkød er savnet:

- Der har været en del frustrationer fra vores kunder, ikke alene butikskunder, men også de Grønlandske Huse, som vi også plejer at levere til, siger han.

Men der er lys forude. Alberth Jakobsen har sammen med en kollega overtaget butikken fra DayCatch og har arbejdet hårdt på at finde nye leverandører, hvilket er lykkes i kraft af Royal Greenland, Polar Seafood og KNI.

- Nu har vi bestilt varer, og nu venter vi på melding om, hvornår vi får dem. Ud fra det kan vi bestemme, hvornår vi kan åbne butikken, måske omkring 1. november, siger han.

Også i de grønlandske huse i provinsen er der lys forude. Her er det lykkedes at få en leverandøraftale med Brugsen i Nuuk, og forhåbningerne er, at kølediskene vil bugne igen om en måneds tid. De Grønlandske Huse i Odense og Aalborg langer hvert år omkring 2 tons madvarer over disken, mens Aarhus godt kan nå op på 5 tons.

Når den genåbner kommer butikken i Strandgade til at hedde Tranhuset, opkaldt efter bygningens gamle funktion. Alberth Jakobsen satser på løbende at udvide sortimentet med nordatlantiske varer af forskellig slags.