D: Uvildig skoleundersøgelse påkrævet

12. maj 2006 16:31

Skoleelevers evner bør testes – og det kan ikke gå hurtigt nok. Det er Færøerne et klart eksempel på, siger demokraternes politiske ordfører, Palle Christiansen.

I torsdags blev der på Færøerne offentliggjort en PISA-undersøgelse – den internationale fælles-undersøgelse af folkeskoleelevers indlærings-niveau.

Undersøgelsen viste at, blandt OECD-lande er Færøerne tæt på nummer sjok – kun i Mexico er eleverne dårligere til at læse. Samtidig viste undersøgelsen, at kun halvdelen af de færøske folkeskoleelever er i stand til at tage en ungdomsuddannelse.

Her i landet er der aldrig gennemført en PISA-test – og det skal ændres, mener Palle Christiansen.

- Vi kan få samme chock som Færøerne, og derfor er det vigtigt at få det undersøgt, så vi kan rette ind efter det, siger Palle Christiansen.

Ham mener, det er vigtigt med en uvildig, sammenlignelig undersøgelse.

- Hvis vi selv laver den, risikerer man at tale for meget om det vi er gode til - og for lidt om det vi skal forbedre. Og sammenlignelig fordi, det er vigtigt at vide hvor vi står i konkurrencen med de lande vi sammenligner os med - specielt i en tid, hvor der arbejdes for øget selvstyre, siger ordføreren.

I følge Palle Christiansen vil Demokraterne til landstingets efterårssamling, forsøge at pålægge landsstyret at få testet landets skoleelever.