D: Siumut-kammerateri fortsætter

24. maj 2006 09:16

I Sisimiut i midten af næste måned samles repræsentanter fra de 60 bygder til en konference. En bygdekonference med et budget på mindst halvanden million offentlige kroner. Med andre ord rare landskasse-penge at få fingre i for et konsulentfirma. Den endelige kontrakt på en kvart million kroner er gået til Arctic Innovators Aps. I spidsen står siumutteren Per Kunuk Lynge.

Demokraternes landstingsmedlem Lene Knüppel siger det minder om Siumut-kammerateri.

Oprindelig hyrede landsstyret konsulentfirmaet Toornaq Consulting Aps til at arrangere dette års bygdekonference. Medejer af Toornaq Consulting er den fremtrædende IA-lokalpolitiker Ove Karl Berthelsen fra Nuuk.

Og hans firma fik altså i januar den første mundtlige aftale om at stå for bygdekonferencen. Det oplyser Hjemmestyrets administrerende direktør Kaj Kleist.

Måneden efter besluttede landsstyreformanden det imidlertid at en anden konsulent skulle have opgaven. Ifølge Hans Enoksen skete det efter aftale med Bygdeforeningernes formand.

Aftalen med Toornaq Consulting blev derefter annulleret/hævet og en check på 80.000 kroner blev udskrevet til at dække Toornaq’s udgifter.

Hjemmestyrets topchef Kaj Kleist oplyser at det er Arctic Innovators Aps. der har fået den endelige opgave med at arrangere bygdekonferencen. Angiveligt fordi de arrangerede den forrige bygdekonference i 2004.

Kontrakten lyder på mere end en kvart million kroner – helt præcist 264.000 kroner.

I spidsen for Arctic Innovators står Per Kunuk Lynge der også har titel af næstformand i Siumuts lokalafdeling i Nuuk.

Oplysningerne får Lene Knüppel fra Demokraterne til at sige det minder om kammerateri:

- Jeg synes det lugter af Siumut-kammerateri. Jeg kan ikke få øje på nogen saglig begrundelse for hvorfor vi skifter firma midt i det hele, siger Lene Knüppel, der har tænkt sig at forfølge sagen med yderligere spørgsmål til landsstyret.

I Hjemmestyret har Kaj Kleist ingen kommentarer til hvorvidt valget af Arctic Innovators er udtryk for Siumut kammerateri.

Men han ved ikke hvorfor Toornaq blev vraget.

- Jeg ved ikke hvorfor man valgte et andet firma. Jeg har umiddelbart et godt indtryk af Toornaq, siger Kaj Kleist og henviser til Toornaqs arbejde i forbindelse med udbredelsen af strukturreformen. Kaj Kleist har dog ingen kommentarer til hvilket indtryk han har af Arctic Innovators.

Hos Toornaq Consulting har man ikke lyst til at kommentere sagsforløbet. Og det har her til formiddag ikke været muligt at træffe Per Kunuk Lynge fra Arctic Innovators for en kommentar.